1. Solgårdsparken
Fem år før Martin A. Hansen blev født i 1909, købte forfatterinden Karen Bramson et stort strandareal mellem kysten og åen.
Den velhavende, meget selvstændige kvinde med en stor omgangskreds i København lod udgrave søer, fik plantet alléer og forvandlede en åben, flad strandmark til en stor have i parkstil med søjler og monumenter. Hun bekostede anlægget af et stort hus til sig og sine venner og gæster. Fire mægtige ørne skuede fra tagets tårn imod verdenshjørnerne. Karen Bramson skrev teaterstykker, og der var i sommermånederne kendte gæster på Solgården, det siges blandt andre kong Frederik d. 8. Om vinteren boede hun altid i Paris. Da 1. Verdenskrig begyndte i 1914, flyttede hun permanent til Paris i skuffelse over, at Danmark ikke tog parti mod Tyskland, og her modtog hun senere den Franske Æreslegions Orden for sin indsats under krigen.
I 1915 solgte hun Solgården til skibsreder Marius Nielsen. Han udbyggede Solgården og lod havearkitekter skabe en helt ny park med flere søer, kanaler og bygninger. I 1923 lod han det lille, runde Prins Paris-tempel bygge tæt ved Tryggevælde Å, som her er bred og dyb.
I 1946 solgte skibsrederen Solgården til Københavns Kommune. og efter en årrække som sanatorium og flygtningeasyl, hvor bygningen kom i forfald, valgte den nye ejer, Vallø Kommune, at rive den ned.
Et kort stykke vej oppe ad åen, på gården Ådal i Strædet, tjente Martin A. Hansen året efter som yngstekarl.
Solgårdsparkens Støtteforening driver i samarbejde med Stevns Kommune parken, udfører vedligeholdelsesarbejde og arrangerer aktiviteter.